Luksusowa Marka Roku to prestiżowe wydarzenie, które gromadzi liderów biznesowych sektora premium z Polski i całego świata. Podczas dorocznej gali nagradzane są wyjątkowe marki – w poprzednich edycjach wśród laureatów znaleźli się m.in.: Wittchen, Ferrari czy MontBlanc. W tym roku statuetkę Luksusowej Marki Roku otrzymała nagrodzona gwiazdką Michelin restauracja NUTA, prowadzona przez wirtuoza sztuki kulinarnej Chefa Andreę Camastrę. Kuchnia Nuty to połączenie nowoczesnych technik z tradycyjnym rzemiosłem, które tworzą synestezje doznań kulinarnych, zapachowych i wizualnych. To miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a smaki stają się dziełem sztuki.
W tym roku warszawska restauracja NUTA, jako jedyna w stolicy, została nagrodzona Oscarem świata kulinariów – gwiazdką Michelin. Uchodzi ona za najważniejsze wyróżnienie i możemy być pewni, że restauracje, które są nią uhonorowane, oferują niezapomniane doświadczenie kulinarne. NUTA, której kulinarnym repertuarem dyryguje mistrz smaku Andrea Camastra, 27 listopada, podczas uroczystej gali otrzymała statuetkę Luksusowej Marki Roku. Wśród nagrodzonych znaleźli się także: Tubądzin, Party & Wedding by Izabela Janachowska, Eva Minge, Biuro Podróży ITAKA czy Isadora Jewellery. Statuetkę odebrał współwłaściciel restauracji - Marcin Zawadzki, który podkreślił, że ta nagroda stanowi potwierdzenie geniuszu Chefa Camastry, który z gracją zmienia polską kuchnię w sztukę, bawiąc się formą i smakiem.
Andrea Camastra - jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.
Link do strony artykułu: https://wm5.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/restauracja-nuta-uhonorowana-statuetka-luksusowa-marka-roku-2023